Visual

Leren op locatie

Het Duin heeft de beschikking over verschillende locaties waar we in de praktijk kunnen leren.

Tolhuisstraat 10

Tolhuisstraat 10 is een dagcentrum van Het Raamwerk in Sassenheim, gelegen naast bowling De Oude Tol. Op de Tolhuisstraat wordt licht industrieel werk gedaan. Er zijn twee groepen, verdeeld over twee verdiepingen. Er is een kantine waar alle cliënten gezamenlijk pauze houden. Naast de beide industriële afdelingen is er een keramiekgroep. Hier maken de cliënten producten van klei, die later weer verkocht worden. Op De Tolhuisstraat is ervaren personeel aanwezig die gewend zijn om stagiaires van Het Duin te begeleiden.

De Pletterij

De Pletterij is een dagcentrum waar licht industrieel werk wordt gedaan in een overzichtelijke setting. De Pletterij valt onder Het Raamwerk en ligt op industriegebied ’s Gravendam in Noordwijkerhout. De werkzaamheden bestaan uit divers eenvoudig assemblagewerk, telwerk, inpakwerk, uitpakwerk, afweegwerk etc. Indien nodig biedt het dagcentrum een hulpmiddel aan. De Pletterij heeft een werkhal en een kantine. Het personeel heeft veel ervaring met stagiaires van Het Duin.

De Keyserswey

De Keyserswey is een dagbestedingplaats van de Willem van den Bergh. De Keyserswey is gevestigd op industrieterrein ’s Gravendijk, in Noordwijk. Op de Keyserswey zijn vijf afdelingen waar leerlingen van Het Duin stage kunnen lopen en eventueel later kunnen gaan werken. Er is een afdeling werktoeleiding die inschat wat de leerlingen leuk vinden om te doen en wat ze goed kunnen. Daarnaast doen leerlingen bijvoorbeeld licht industrieel werk, administratief werk, vouwwerk, of creatief werk zoals mozaïeken maken en houtbewerking. Op alle afdelingen is voldoende geschoold personeel aanwezig, met ruime ervaring in het begeleiden van stagiaires van Het Duin.

Paspartoe

Paspartoe is een onderdeel van ’s Heeren Loo. Paspartoe is een keten van cadeauwinkels met ateliers en kunstuitleen. Mensen met een verstandelijke beperking maken er kunst en cadeaus en verkopen de producten. Dit gebeurt onder professionele begeleiding. Alle medewerkers werken vanuit hun eigen mogelijkheden en hun werkzaamheden zijn divers. Denk aan het maken van schilderijen, handbeschilderd servies, houtproducten, potten, fantasiebeesten of het werken met textiel en papier-maché.

Voetbalclub SJC

Iedere week is een groep van vijf leerlingen te gast bij voetbalclub SJC in Noordwijk. We werken op het sportcomplex onder leiding van een van onze klassenassistenten. Veel van de werkzaamheden zijn er op gericht de club helemaal ‘klaar’ te maken voor een druk en vol sportweekend. Dit betekent het reinigen van kleedkamers, toiletten boenen, de kantine en bestuurskamer weer laten glimmen en bevoorraden (bij thuiswedstrijden). Daarnaast hoort een ‘rondje om de velden’ erbij, zodat ook buiten alles er weer strak uitziet. Belangrijke vaardigheden voor onze leerlingen zijn kennis van de schoonmaakvoorschriften, tonen van eigen initiatief en zelfstandig en onder tijdsdruk kunnen werken. De club is bijzonder ingenomen met onze activiteiten op het sportcomplex en ziet ons graag nog jarenlang komen.

Action

Een groepje van vier leerlingen werkt bij de Action in Sassenheim. Op vrijdagmorgen meldt de groep zich bij de winkel en maken de leerlingen in overleg met de manager een werkplan voor de gehele dag. Veel voorkomende werkzaamheden zijn het schoonmaken van de stellingen, het bijvullen van de vakken, uitladen van de binnengekomen bestellingen (in vaktaal heet dit ‘vrachten’) en het spiegelen (producten netjes neerzetten in de schappen).

Om duidelijk herkenbaar te zijn, dragen de leerlingen een zwart T-shirt met de tekst ‘ik loop stage’. De ervaring is dat hierdoor de communicatie met de klanten gemakkelijker verloopt. Het is een bijzonder leuke werkplek, waar de leerlingen veel waardering krijgen voor hun werk. Wel wordt flinke inzet gevraagd. Het is daarmee een stage die hoge eisen stelt aan de leerlingen en daarom niet voor iedereen geschikt is.

Buitenkans

Buitenkans is een zorgtuinderij in Hillegom. Het bedrijf bestaat uit een kas en open land en biedt seizoenafhankelijke dagbesteding en werk voor verschillende doelgroepen. Er zijn  allerlei werkzaamheden, van plantenverzorging en schoffelen tot onderhoudsklusjes. Het werk doet iedereen zo veel mogelijk zelfstandig. Iedere donderdag gaat er een groepje van vier leerlingen met begeleiding naar de tuinderij. Zo kunnen de leerlingen taken doen, zoals onkruid wieden en oude bloemen uit het gewas knippen, zodat de planten groter kunnen groeien.

Kwekerij Hulstflowers

Deze kwekerij staat op de grens tussen Noordwijk en Noordwijkerhout en is op loopafstand van de school. Na de herfstvakantie tot aan de meivakantie werken wij met een aantal leerlingen iedere vrijdagmiddag een paar uur mee op de kwekerij. De kwekerij heeft een breed assortiment aan verschillende tulpen, narcissen, bol op pot producten, pioenrozen, zomerbloemen en vaste planten. De werkzaamheden bestaan uit diverse klussen, zoals het planten van bollen in potjes, potjes inzetten op karren, bossen van bloemen. Na het werk drinken we met zijn allen een frisje en dan gaan we weer terug naar school.

Kinderboerderij Sassenheim

Midden in park Rusthof in Sassenheim is een kleinschalige kinderboerderij met verschillende dieren. Bijvoorbeeld kippen, eenden, pauwen, cavia’s, geiten, varkens en binnenkort ook een ezeltje. Op vrijdagochtend gaan er leerlingen mee naar de boerderij om de vrijwilligers daar te helpen met al het werk. Eerst voeren we alle dieren en krijgen ze schoon drinkwater. De hokken en het terrein maken we schoon en als er tijd over is gaan we de dieren borstelen en knuffelen.